Disclaimer: Dit artikel bevat gesponsorde links. Als je doorklikt en een aankoop doet, verdienen wij een commissie, zonder enige bijkomende kost voor jou. De volledige disclaimer kan je hier lezen.
In het kort
- Koop een masker met de aanduiding FFP3 (of P3). Daarmee heb je de beste bescherming ook tegen fijn stof, als je onverwacht asbest zou tegenkomen bij sloopwerken.
- De aanduiding kan je aflezen van de verpakking of op het masker zelf.
- Een goed stofmasker heb je vanaf 5€/stuk ongeveer.
- Een stofmasker hergebruik je beter niet.
- Een plooimasker is handiger dan een cupmasker
- Bekende merken: 3M, Silverline, OX-ON, Wolfcraft, …
Onze keuze
Verschil tussen stofmaskers
Je gaat klussen en vermoed stof te maken. Het is belangrijk dat je je voldoende beschermt tegen stofdeeltjes. Opgelet: Een stofmasker biedt enkel bescherming tegen stofdeeltjes, dus niet tegen dampen van bijvoorbeeld verf of gassen.
Het verschil tussen stofmaskers zit in de kwaliteit van de bescherming:
- Voor wegwerpstofmaskers zijn er 3 kwaliteiten van bescherming, de zogenaamde stofbeschermingsklasses, die worden aangegeven met een FFP-codering: FFP1, FFP2 en FFP3. FFP staat voor Filtering Facepiece Particles.
- Voor meer bedekkende maskers (vol- of halfgelaatsmakers, met een filter op het masker) bestaan er 3 gelijkaardige klasses met aanduiding met P, namelijk P1, P2 en P3.
Het maakt niet uit welk merk je zou kiezen, de FFP of P aanduiding is volgens Europese norm en dus overal in Europa gelijk.
FFP1 (P1)
Gebruik het FFP1 stofmasker wanneer je gaat schuren, schaven of zagen met de hand.
FFP2 (P2)
Gebruik het FFP2 stofmasker bij:
- Machinaal schuren, schaven en zagen
- Isoleren, slijpen, frezen, boren en slopen
- Gips/stucwerk/plaaster mengen
FFP3 (P3)
Gebruik het FFP3 stofmasker bij als je gaat werken met giftige fijnstoffen, zoals cement. Een P3 stofmasker beschermt ook tegen een kortdurende blootstelling aan asbest.
Dit zou kunnen gebeuren wanneer je tijdens sloopwerken onverwachts asbest zou aantreffen. Uiteraard dien je meteen passende extra veiligheidsmaatregelen te nemen bij vaststellen van asbest.
Geen aanduiding op stofmasker of verpakking?
Als er geen aanduiding van FFP of P op de verpakking of het stofmasker staat, dan heb je geen enkel garantie over de kwaliteit van de bescherming van dit masker. Concreet betekent dit dat de beschermingsgraad minder zal zijn dan FFP1 of P1.
Advies
Investeer in een goed stofmasker, type FFP3 of P3, dit heb je al vanaf 5€/stuk. Vergeet niet dat je gezondheid (en die van je eventuele helpers) onbetaalbaar is.
Mag je een stofmasker hergebruiken?
Wegwerpstofmaskers zijn in principe voor éénmalig gebruik. Op het stofmaker staan nog extra letters vermeld die aanduiden of je het masker eventueel kan hergebruiken of niet.
Aanduidingen
D (Dolomiettest)
De vermelding D betekent dat je dit masker meerdere keren mag gebruiken binnen éénzelfde werkdag. De dolomiettest is een duurzaamheidstest die aangeeft dat de filter niet te snel verstopt.
R/NR (Reusable/Nonreusable)
De vermelding R (Reusable) betekent dat het masker een volledige afdichtingsring heeft aan de binnenkant. Het masker kan het worden gereinigd en worden hergebruikt (reused) de dag erna.
De vermelding NR (Nonreusable) betekent dat je een nieuw masker moet gebruiken, elke dag.
V (Valve)
Stofmaskers die ook een uitademventiel hebben krijgen vaak de codering V (valve) mee.
Stofmasker toch eerder vervangen
Afgezien van bovenstaande letteraanduidingen moet je een stofmasker eerder vervangen als het masker beschadigd is of als de stoffilters verstopt raken. Je merkt dit laatste door een verlaagde inademcapaciteit wanneer je het masker draagt.
Klassiek cupmasker of plooimasker
Een masker moet comfortabel aansluiten aan het gezicht. Wij zijn fan van het plooimasker, omdat dit heel zacht aansluit op het gezicht, dat is aangenaam als je het een hele dag moet dragen. Een plooimasker kan je ook heel netjes toevouwen en in een zijzak of werkkist opbergen.
Tip
Even pauzeren = open zijde naar beneden
Neem je even pauze? Let dan op dat je je stofmasker eerst samenvouwt en daarna met open kant (de kant die op gezicht zit) naar beneden legt. Zo kan er geen stof inwaaien, nog aanwezig in de ruimte, of die wordt gemaakt door mensen die ondertussen verder werken.