Wat je nog kan verdienen aan een te renoveren huis

0

Je hebt net een huis gekocht, eentje op leeftijd, om (bijna) compleet te renoveren. Aan de renovatie hangt een flink prijskaartje, alle extra euro’s zijn dus welkom.

Containertje bestellen

Als we spreken van een complete renovatie dan zal je eerst enkele afbraakwerken moeten uitvoeren. Het huis moet gestript en vervolgens geleegd worden.  Logischerwijs laat je hiervoor een container komen die je kan opvullen met bouwmateriaal. De prijs is afhankelijk van de grootte van de container en het type afval dat je erin plaatst (gemengd of gesorteerd).

In principe dient een huis leeg te zijn als je het koopt. In sommige gevallen echter, duw je de deur open en blijkt dat je de (uitgeleefde) inboedel voor dezelfde prijs erbij gekregen hebt. It happens and it happend to us. Concreet wil dit zeggen dat je een grotere (en duurdere) container zal nodig hebben. En gemengd bouwafval duurder is in containerprijs dan enkel hout of enkel steenpuin.

Wat wil je houden of hergebruiken?

Vooraleer je aan wegdoen stadium begint, dien je te beslissen wat jij wilt behouden. Het is immers jouw – net aangekocht – huis (en jouw inboedel als die er nog staat), jij hebt ervoor betaald.

Je kan spullen houden om sentimentele redenen, of omdat je ze denkt te hergebruiken in de vernieuwde woning. Kijk goed rond en denk al in een volgend stadium, zoals opbouw en afwerking.

De andere spullen: tijd én geld verdienen!

Alle spullen die je zelf niet wilt houden, mogen weg.  Je kan op 2 vlakken gaan verdienen, namelijk tijd en geld:

  • tijd: je hoeft de spullen zelf niet te verplaatsen, verslepen of naar recyclagepark te vervoeren
  • geld: je ontvangt er geld voor (indien verkoop) en/of je bespaart door kleinere en goedkopere container te kunnen kiezen

Eventueel kan je eerst vrienden of familie nog eens laten langskomen waarvan je weet dat ze iets nodig hebben. Daarna is het moment om de resterende spullen van de hand te doen.

Afhankelijk van wat er overblijft kan je op verschillende manier er vanaf geraken

Je hebt de inboedel kado gekregen

Kringloopwinkels staan allang niet meer te springen nog een inboedel te komen halen – gratis uiteraard. Overweeg zeker om een garagesale te houden, zodat er veel ineens weg kan. Mag je een garageverkoop houden?

Om iets te verdienen moet je eerst wat tijd investeren. Je moet namelijk de spullen fotograferen en  adverteren op een tweedehandswebsite (www.2dehands.be) of op Facebook. Beide zijn gratis. Online adverteren is het meest efficiënt voor 2de hands bouwspullen of inboedel.

Als het echt snel moet gaan of je hebt niet graag mensen over de vloer

Maar! Indien het echt heel snel moet gaan, dan wil je je niet bezig houden sorteren en adverteren. Of je ziet het niet zitten om verschillende ‘kopers’ in je net gekocht huis over de vloer te hebben, Een voldoende grote container is dan het antwoord. Alles erin en klaar.

Waardevol versus bruikbaar

Om goed te adverteren aan een correcte prijs moet je onderscheid maken tussen waardevol en bruikbaar:

  • waardevolle spullen: deze kan je verkopen – het is duidelijk dat je geld ontvangt bij verkoop
  • bruikbare spullen: je ontvangt hier geen geld meer voor, maar je kan ze gratis weg te geven (zogehete freecycle) – het gaat hier om een besparing in containerruimte en dus de containerprijs

In beide gevallen moet jij ze alvast niet meer inladen in container of aanhangwagen.

Hier vind je voorbeelden van waardevolle en bruikbare spullen. Twijfel je? Doe je huiswerk en ga op de tweedehandssite na of iemand hier geld voor vraagt (en voor krijgt!).

Zet een duidelijke termijn en scherpe prijs

Kijk naar vergelijkbare items op de tweedehandssite. Dat zal je al goede indicatie van mogelijke prijs geven. Je kan proberen het onderste uit te kan te halen en je prijs zo hoog mogelijk zetten. Alles hangt af hoeveel tijd je hiervoor kan en wil uitrekken.

Ben je van plan veel van de verbouwing zelf te doen? Dan is de opkuis is slechts het topje van ijsberg. De verbouwing moet hierna nog starten, je hebt nog een hele weg te gaan. Daarom raden we aan de advertentie tijd beperkt te houden en je prijs scherp te zetten zodat de spullen snel weg zijn.

In een tweetal weken tijd kan je gerust een inboedel met kasten, bedden en tafels kwijt zijn, als je er voldoende mee bezighoudt – antwoorden op berichten, onderhandelen, afspreken, …

Mogelijke advertentieduurtijden:

  • 2 à 3 weken als je geld vraagt. Durf gerust de prijs te verminderen na 1 week
  • 1 week voor gratis spullen

Container pas na advertenties

Nadat je een deel of bij voorkeur alles van de spullen hebben kunnen kwijtraken via advertenties, kan je beter inschatten welk type container en van hoe groot je moet bestellen.

 

Leave A Reply