Waarom je iets moet hergebruiken en bewaren van je te renoveren huis

0

Je hebt een ouder huis gekocht en gaat dit renoveren. Vooraleer je met afbraak of opruimwerken start, kijk goed rond wat je nog eventueel kan hergebruiken. Denk al in een volgend stadium, zoals opbouw en afwerking.

Welke items spreken jou aan?

Het hergebruiken en herintegreren van oude spullen geeft een huis een verhaal, een verleden. Luister naar je gevoel en hoor welke items je aanspreken. Dit is een persoonlijke, emotionele keuze en voor iedereen anders. Bedenk hoe hetgeen je bewaart zal passen in je interieur. Want dat net precies maakt een goed bewaarstuk.  Je laat iets oud werken in een vernieuwde omgeving.  Later, na verbouwing, zal je telkens als je naar het item kijken even terugdenken aan de uren en dagen dat je aan de verbouwing gewerkt hebt. Een echt throwback momentje dus. 🙂

Een extra project

Of je nu het oude gewoon hergebruikt met dezelfde functie als voorheen of je verwerkt het in iets nieuws, dit is een projectje op zich. Concreet wil dit zeggen dat het je tijd en/of geld zal kosten. Je moet bedenken wat je ermee wilt doen en hoe. Voorzichtig uitbreken, reinigen, opnieuw behandelen en integreren zoals het is of verwerken in een nieuw item. Daarmee is het wel duidelijk dat meestal niet zinvol is om heel veel te recupereren. Er kruipt immers teveel tijd in.

Wat kan je hergebruiken

Houten vloeren

Check de vloeren op houtworm. Je kan dit herkennen aan kleine gaatjes in de planken. Bij oudere woningen zit er overal wel houtworm. Een klein beetje kan je behandelen. De planken mogen niet verpulveren in je hand als je ze uitbreekt, want dan moeten ze de weg.

Tegels

Als de tegels gewoon op een zand- of zavelbodem liggen, dan kan je ze snel en zonder schade uitbreken. Indien ze echt gevloerd zijn en dus in de mortel liggen, dan moet je ze uitschieten en dan zijn ze verloren.

Dakspant

Een dakspant kan naar keuze structureel of enkel ter versiering worden hergebruikt. Onderzoek aandachtig  het spant op houtwormen. Als je twijfelt aan de draagkracht of vreest voor wormen, gebruik het enkel ter versiering na behandeling tegen houtworm.

Moerbalk

Moerbalk is de naam voor de hoofddraagbalk in oudere woningen. Deze flinke balk heeft al snel afmetingen van ong 20 op 20cm. Bovenaan zijn er uitsparingen waar de kleinere balken invallen (kinderbalken). Op deze kleinere balken komt dan de vloer. Dikwijls heeft de moerbalk onderaan links en rechts een decoratieve slof.  Een moerbalk kan je hergebruiken in zijn geheel, structureel of decoratief. Opnieuw moet je goed controleren op houtworm en behandelen.

Ramen

Oude houten ramen zijn enkel glas en mag je vandaag de dag niet meer hergebruiken bij renovaties.  Je kan ze wel als decoratie gebruiken.

Karaktervolle deuren

Deuren in goede staat kan je opschuren, indien nodig het glas vervangen, schilderen of vernissen en opnieuw gebruiken als deur.

Muurankers

Oude muurankers kan je reinigen en opnieuw decoratief aanbrengen op de gevel.

Achtergelaten meubel

Achtergelaten meubels, kasten of hebbedingen die je in het huis vond, zijn ideale stukken om te opwaarderen (schuren en schilderen) en een plaatsje geven in het nieuwe interieur.

Tips voor oud hout

Om problemen te voorkomen raden we aan om oud hout (ouder dan 50 jaar) hoe dan ook te behandelen tegen houtworm. Zelfs als er geen zichtbare houtworm is. Better safe than sorry.

Wil je een houten spant of moerbalk structureel hergebruiken? Dan moet je weten hoeveel van het hout nog intact is na al die jaren en na eventuele houtworm. Het kan zijn zijn dat je niet meer mag rekenen op de volledige draagkracht van het hout. De eenvoudigste maar meest ongewenste manier om dit te weten te komen is de balk doorzagen…. De meer wenselijke, niet-destructieve onderzoeksmethodes zijn een vak apart en dit moet je overlaten aan specialisten. Daarom raden wij aan om bij de minste twijfel oude houten elementen enkel decoratief te gebruiken. Better safe than (twice) sorry.

Voorbeeld

Wij hebben zelf 30m³ container gevuld met achtergelaten inboedel en af te breken houten hokjes en kotjes. Daarvan hebben 2 items behouden:

  • een draagbalk, houten dakspant + gordingen, gereinigd, behandeld en decoratief aangebracht
  • een oude naaimachine (‘Clementine’), die gezandstraald werd en opnieuw is geschilderd. We hebben een hardhouten blad aangebracht zodat deze zowel binnen als buiten kan dienstdoen als tafel of bijzettafel.

Leave A Reply