Tweedehands machines kopen – tips en aankoopplan

0

Goed gereedschap is een investering.  Je wilt een machine van degelijke kwaliteit aanschaffen, maar je budget is echter beperkt.  Via tweedehands machines kopen, is zeker een te overwegen mogelijkheid.

Dilemma: B-merk nieuw of A-merk tweedehands machine kopen?

Moet je kiezen voor een nieuw toestel van een B-merk of een tweedehandstoestel van een A-merk? Met een A-merk bedoelen we een erkend professioneel merk, denk aan Festool, Dewalt, Milwaukee, Metablo, Fein, Bosch blauw etc, dus geen hobby merk of eigen merk van doe-het-zelfzaak. Het B-merk is huismerk van de doe-het-zelf zaak of een hobby merk.

Kwaliteit blijft

Onze filosofie is altijd dat je, zoveel als mogelijk en als je budget toelaat, investeert in kwaliteit. RememberTools kopen? Buy once, cry once

Maar kwaliteit kan je ook perfect tweedehands kopen. in meeste gevallen is een 2dehands professioneel machine beter dan nieuw B merk.  Om volgende redenen:

  • A-merk zal beter werken
  • A-merk geeft betere resultaten, is meer nauwkeurig
  • A-merk heeft een betere betrouwbaarheid en zal dus langer meegaan.  Het A-merk zal het nieuwe B-merk overleven, zelfs in 2de- of 3dehandsleven.

Dit alles in acht genomen zal je zelf ook gemotiveerder zijn om te werken met het A-merk dan met het B-merk. En het uiteindelijk meer gaan gebruiken.

En B-merk tweedehands machines kopen? No, neen, non, nein, nope, please don’t. Afblijven en weglopen. As fast as you can.

Maar wat als het kapot gaat

je moet weten dat pro machines, dus A merk machines, gemaakt zijn om te herstellen.  Er is afterservice (naverkoop) en er zijn reserveonderdelen beschikbaar. Het toestel is erop voorzien om open te maken en stukken te vervangen. Dus indien het tweedehands A merk toch defect geraak, kan je het (laten) herstellen en je kan terug jaren verder.

Waarop moet je letten bij tweedehands machines kopen?

Je hebt enkele A-merk toestellen 2dehands gespot, hoe vergelijk je en en waarop moet je letten?

Het tweehands aankoopplan bestaat uit 3 stappen:

  1. Vooraf research doen over het toestel
  2. De machine gaan bezichtigen en uittesten
  3. De koop sluiten

Uiteraard als punt 1 of 2 niet voldoet ga je nooit naar de volgende stap.

Stap 1: Doe je huiswerk vooraf

1.1 Bouwjaar

Van welk bouwjaar is de machine? Indien het bouwjaar niet beschikbaar op foto’s of in de beschrijving, dan vraag je dit aan de verkoper.

Er is een duidelijk onderscheid voor machines met snoer of op batterijen:

  • Indien met snoer, dan bouwjaar maakt weinig uit, zolang het snoer intact is
  • Indien met batterijen, dan is het beste eraf
    • na 2 jaar bij intensief gebruik, of
    • na 5 jaar bij matig gebruik

    Ben je bereid om te investeren in een nieuwe batterij? Wat is de kostprijs van een nieuwe batterij? Dit moet je meetellen in het totale kostenplaatje, wat je vergelijkt met een nieuw toestel. Misschien heb je reeds enkele toestellen op batterijen van hetzelfde merk (batterijplatform), dan dit geen struikelblok.

1.2 Slijtage

Inspecteer de foto’s op slijtage. Indien er heel veel uitwendige tekenen van slijtage, dan heeft het toestel al een hele carrière reeds achter de rug. Hou rekening dat er misschien wat herstellingskosten aan zijn op korte termijn.

1.3 Reviews

Bekijk reviews van het toestel van dit bouwjaar. Zijn er gekende issues?

1.4 Vergelijk met nieuw

Is het toestel nog nieuw te koop? Wat is de aankoopprijs nieuw?  Wat is de kostprijs van het huidige vergelijkbaar model? Het verschil moet uiteraard voldoende groot zijn, anders koop je beter een nieuw toestel.

1.5 Zoek uit hoe het toestel moet bediend worden

Bij de bezichtiging zal jij het toestel testen, en dan is het handig dat je weet hoe de machine zou moeten werken. Dit is niet altijd evident, want wil je een toestel kopen dat je nog nooit hebt gebruikt.  Gelukkig kan je vandaag zowel handleidingen als instructievideo’s online vinden.

Via Google “XYZ cirkelzaag handleiding” en bestudeer de handleiding. Weet welke accessoires erbij moeten zitten en hoe je de machine moet bedienen.

Via Youtube kan je het toestel in actie zien en hoe het moet werken. Als het niet werkt zoals de handleiding of de YouTube-video, koop het dan niet.

1.6 Maak afspraak met de verkoper

Is alles hiertoe naar wens? Maak dan een afspraak met de verkoper om het toestel te bekijken.

1.7 Bij vertrek

Wanneer je vertrekt: neem dan een zelf een klein werkstuk mee om op te testen, een plank, baksteen, ijzer, uiteraard afhankelijk van welk type toestel te koopt, Zijn er geen accessoires zoals boren of vijzen bij? Neem dan ook deze van thuis mee of vraag een kennis te leen.

Stap 2: Ter plaatste inspecteren

2.1 Controleer bouwjaar

Just check’in 🙂

2.2 Bekijk slijtage en algemene staat

Is de slijtage vergelijkbaar met op foto? Hoeken af, snoer intact …

2.3 Reden verkoop

Vraag de verkoper om welke reden hij het toestel van de hand doet,  de reden van verkoop dus.  Interessante antwoorden zijn ‘zelfstandige fin de carrière’, ‘faillissement’, ‘fiscale redenen’ (einde afschrijving), …  Weet wel dat de verkoper kan zeggen wat hij wil. Het is hetgeen jij als koper gelooft … “ja deze freesmachine is van een oud vrouwtje geweest en heel weinig gebruikt… ” 😉

2.4 Uitgevoerde herstellingen

Vraag de verkoper of er al herstellingen zijn uitgevoerd aan het toestel, zo ja dewelke en wanneer.

2.5 Toestel testen

Vraag tenslotte aan de verkoper of je het toestel mag testen.  Als hij weigert, dan is het niet pluis. Walk away  – zie verder.

a. Machine doen draaien, onbelast

Schakel de machine aan, en kijk of ze het doet. Als de machine het niet doet, dan stopt het hier natuurlijk. Werkt ze wel, dan gaan we naar de volgende test.

b. Geluid en trillingen

Zijn er slepende, kloppende geluiden of overmatige trillingen die niet thuishoren. Voorbeeld: een boormachine mag niet uit je hand trillen, maar een betonschieter moet wel trillen uiteraard.

c. Springen de vonken ervan af?

Soms is er veel vonkvorming ter hoogte van kooltjes (koolborstels).  De kooltjes zijn terug te vinden aan de ventilatiegaten opzij.   In het geval van heel veel vonken zijn de kooltjes versleten, maar dat is geen dure vervanging.

d. Machine testen, belast

Hierbij kan je een en ander uitproberen op je meegebrachte testmateriaal. Enkele vijzen inschroeven, even boren, slijpen etc.  Uiteraard in overeenstemming met het type machine.  Werkt de machine naar behoren? Zijn er geen abnormale geluiden of trillingen?

e. Even ruiken

Na het proefdraaien en testen, probeer ter hoogte van de motor te ruiken. Indien een verbrande geur, dan is de motor kapot. Dit betekent grote kosten, je laat het toestel beter liggen. Walk away

Stap 3: De koop sluiten …  of niet

Werk de machine volgens verwachting? Kijk je er naar uit ze mee te nemen en thuis te gebruiken? Ideaal,  je bent klaar om de deal sluiten met de verkoper. Wanneer je met de verkoper nog geen duidelijke prijsafspraken hebt gemaakt, dan kan je hier gaan bieden om nog wat af te dingen.

Bonustip: Exit strategie

Wat doe je als je een tool probeert en het is niet wat je zoekt? Je hebt een beleefd exit plan nodig. Bedank eerst de verkoper voor zijn tijd. Zeg dan iets als: ‘Ik heb nog een paar andere tools die ik ook wil bekijken. Ik neem terug contact op wanneer ik mijn beslissing neem.”

Wat met aankopen op veilingsites?

Het grote nadeel en verschil met tweedehands machines kopen is dat je veiling toestellen niet kan testen. De interactie is ook anders als met private verkopers. Gaat het om nieuwe toestellen, dat is de garantie niet altijd meer geldig.  Vergeet ook niet het totale kostprijsplaatje te bekijken – als koper dien je ook veilingkosten te betalen.

Bonustip

We eindigen waarmee we zijn gestart; kwaliteit blijft.  Dus, een A-merk machine geraak je na verbouwing gewoon terug weer kwijt op de tweedehandsmarkt. En dat in tegenstelling tot het B-merk, dat waarschijnlijk al kapot in het recyclagepark ligt…

 

Leave A Reply