Tools kopen? Buy once, cry once

0

Heb je ooit iets gekocht dat je dikwijls gebruikt, maar dan tot de vaststelling komt dat je het al moet vervangen binnen enkele maanden gebruik? Koop je het meest voor de hand liggende?  Winkel je voor de beste prijs, ongeacht de kwaliteit? Soms vallen we al te snel in het patroon van gewoon te kopen wat er in aanbieding of in de etalage staat. Zonder na te denken over de levensduur van onze aankoop. Deze dingen worden niet geacht om langer mee te gaan dan een paar jaar. En alles wat we kopen kan toch makkelijk vervangen worden, niet?

Als je wat research doet en meer uitgeeft aan kwaliteit zal je uiteindelijk geld besparen. Het is logisch dat wanneer je investeert in producten die goed gemaakt zijn, dat je ze dan voor jaren kan gebruiken.

Wij zijn absolute voorstander van dit ‘Buy once, cry once’ principe.  Dit is een oude (engelstalige) zegswijze, die vooral voor gereedschappen wordt gebruikt maar eigenlijk van toepassing is voor alles in het leven. Op sommige dingen moet je nu eenmaal niet besparen, zoals tools of schoenen (of condooms). 🙂

Op lange termijn goedkoper

De ‘buy once cry once’ uitdrukking betekent dat het slimmer is om eenmalig een flink bedrag neer te tellen voor een product, zodat je op lange termijn er niet meer moet aan spenderen.

Doordat de aankoop éénmalig is (buy once), maar duurder (cry once bij de prijs), heb je iets kwalitatief dat goed zal werken en niet zal  stukgaan. Deze werkwijze wordt geprefereerd boven goedkope rommel aan te schaffen (en niet wenen bij de prijs), maar dan te moeten vaststellen dat het in panne valt of breekt. Bijgevolg moet je vervangingen kopen (2de, 3de, 4de … etc) voor de kapotte brol die allen tesamen duurder uitkomen op lange termijn. Je weent dus verschillende malen: iedere keer dat rommel niet naar behoren werkt en dat je opnieuw geld moet uitgeven, waardoor de totale investering oploopt.

Meer van dit

Alternatieve uitdrukkingen zijn:

  • You get what you pay for
  • De gierigheid bedriegt de wijsheid
  • If you think it’s expensive to hire a professional to do the job, wait until you hire an amateur. (Als je vindt dat een professional duur is, wacht dan maar tot wat een amateur je zal kosten)

Wat met beperkt budget

Kijk rond voor deals!

Kwaliteit betekent niet dat je altijd het duurste moet kopen of veel moet uitgeven. Je kan prima investeren in top producten, ook met minder budget. Kijk bij kringloopwinkels, garage sales, rommelmarkten, tweedehands sites, promo’s en acties, uitverkopen, faillissementensites etc.

Beter huren?

Wil je een goede machine gebruiken, maar heb je ze slechts eenmalig en kort nodig? Of je wil ze grondig uitproberen vooraleer je de investering maakt? Overweeg dan om ze te huren. Maar, we waarschuwen: goede machines leveren mooi resultaat en zal je meer plezier hebben aan het gebruik en ze ook meer willen gebruiken. En dan had je beter meteen aangekocht…

Heb je het? Draag er dan zorg voor!

Een beetje waakzaamheid en onderhoud garanderen dat je uitgegeven euro’s hun waarde zo goed mogelijk behouden:

  • Smeer en reinig je gereedschap tijdig
  • Tuingereedschap roest als je het buiten in de regen laat staan

 

Leave A Reply