Mengen met een truweel, mixer of betonmolen?

0

Afhankelijk van de hoeveelheid mortel, chape of stabilisé die je dient te maken, kan je specie mengen met de hand, via een truweel of met elektrisch gereedschap.

Voor kleine hoeveelheden, en dan bedoelen alles kleiner dan een kuip kleiner dan 60L ongeveer, een paar emmers dus,  kan je de mortelspecie met de hand mengen met behulp van een truweel.

Vanaf het moment dat je een kuip mortel nodig hebt (vanaf 60L dus ongeveer), is het verstandig om een elektrische menghulpen in te schakelen.  Ze mengen veel beter en veel sneller dan je met hand kan en je pols is ontlast. Een overzicht van de mogelijkheden.

1. Truweel

Een truweel wordt ook wel een troffel of metselstroffel genoemd.  Het is basisgereedschap om met mortel om te gaan. Ook al mix je het mengsel voor de rest elektrisch, je hebt nog steeds een truweel nodig.

Onze keuze

2. Menggarde

Een menggarde is een hulpstuk voor de boormachine, vergelijkbaar met een verfmenger.  Je dient dus al over een boormachine te beschikken.  Het lijkt praktisch te zijn, omdat je enkel zo een garde moet kopen, maar het gebruik is erg belastend voor de machine. Hoe langer de garde, hoe meer belastend voor de machine. Let dus goed op dat je de boormachine niet overbelast.

Menggardes zijn compact en goedkoop ten opzichte van een betonmixer of betonmolen. Je kan er ook lijm (cellenbetonlijm, tegellijm … ), gipspleister, verf, voegsel etc mee mengen.

Controleer de aansluiting!

Let goed op bij het kopen van de mengstaaf.  De menggarde moet een boveenaan een zeskantige kop hebben voor de aansluiting met de boormachine. Een boormachine heeft 3 klauwen die zich op de stang moeten kunnen vastzetten.  De maximum diameter stang die in de boormachine past is 13mm (omgeschreven cirkel van de zeskant).  Dus goed controleren welke diameter van mengstaaf je koopt, zodat die zeker in de boormachine past.  M14 is te groot voor een boormachine. Mengstaven met M14 zijn vervangstaven voor mixers (zie hieronder), en dus niet geschikt voor de boormachine.

Onze keuze

3. Betonmixer

Een betonmixer is een toestel met vaste menger op, specifiek geschikt voor het mixen van cement, lijm, pleister, coatings, bezettingen etc. Het toestel is compact en licht in gebruik.  Er zit een snelheidsregeling op, zodat je aan rustig tempo kan starten met mixen en later de snelheid kan opvoeren.

Onze keuze

4. Betonmolen

Een betonmolen kies je als je echt veel mortel of beton moet maken, denk bijvoorbeeld aan de chape voor een volledige woning. Bij beton is het ook belangrijk dat alle materialen zoals het grind en het zand goed in de mengeling blijven en niet naar onder zakken.  Gezien je niet de hele dag met een mixer in je hand kan staan, gebruik je bij grote hoeveelheden de betonmolen. De molen draait regelmatig de massa door zodat de het alle grind in het mengsel blijft.

Een betonmolen is groter en lomper dan een betonmixer of de menggarde.  En bergt dus iets minder handig weg. Betonmolens bestaan in alle vormen en maten, vanaf 60L.

Onze keuze

Besluit

Ons advies gaat uit naar een degelijke betonmixer. Die is zeer ruim inzetbaar, compact en licht ten opzichte van een betonmolen.  Tenzij je echt een veelverbruiker bent, heeft de betonmolen weinig meerwaarde, naar onze mening.

Grotere hoeveelheden mortel of beton, kan je bestellen en laten leveren door een bouwhandel in de buurt. Vraag zeker hoelang de mortel verwerkbaar blijft, over het algemeen is dit ongeveer 24u, en voorzie dat je de mortel kan opgebruiken in die tijd.

Grote hoeveelheden beton, met gegarandeerde sterktekwaliteit, kan je eenvoudig bestellen bij een betoncentrale in de buurt.

 

 

 

Leave A Reply