Mag je een garageverkoop houden? En waarop moet je letten?

0

Je mag als particulier occasioneel je zolder/garage/kelder leegmaken en verkopen wat je te veel hebt. Wil je dat doen via een garageverkoop, dan heb je toelating nodig van je gemeente.

Stel: je hebt een huis gekocht en de vorige eigenaar heeft je – ongevraagd – de inboedel kado gedaan. Of je zit met spullen van een overleden familielid waar de kringloopwinkel vriendelijk voor bedankt?  Je hoort wellicht de lokroep van de yard sale…

Mag je zomaar een garageverkoop houden in België?

Het antwoord is JA. Maar je moet een aantal regels in acht nemen.

Ambulant wat?

Ambulante handel (verkoop) is de officiële term die gebruikt wordt voor huis-aan-huisverkoop, verkoop op de openbare weg, op openbare markten of op andere plaatsen …

Ambulant betekent letterlijk ‘zonder vaste standplaats’ of ook ‘rondtrekkend’.

Een garageverkoop of rommelmarkt valt daaronder.

Verkoop van overschotten

De verkoop moet zijn van spullen die je op overschot hebt (“zoldervoorraden” – Geen nood, je dient niet effectief over een zolder te beschikken). Er mogen enkel goederen worden verkocht, gesleten door gebruik, met andere woorden tweedehands spullen. Het mag niet gaan om nieuwe goederen die je gekocht, gekweekt of geproduceerd hebt met de bedoeling om ze achteraf te verkopen.

Wat mag je zeker niet verkopen ? Medicijnen, wapens en edelstenen.  (Vrij vertaald: drugs, wapens en diamanten? :-))

Particuliere verkoop

Je mag enkel verkopen als particulier zonder commercieel doel, je mag dus geen handelaar zijn, want dan moet je jezelf als zelfstandige aangeven, eventueel in bijberoep. Als handelaar heb je een leurkaart nodig.

Op eigen terrein

Een garageverkoop is toegelaten op privéterrein. Je mag dus verkopen in je (eigen) garage, in de (eigen) (voor)tuin of in een andere leegstaande ruimte.

Indien je je spullen op het trottoir te koop stelt, dan verkoop je op de openbare weg. Sommige gemeenten verbieden dat in hun reglement. Vraag dit best na in je eigen gemeente.

Occasioneel

Ga je elke week uitverkoop houden, dan ruikt het al snel naar een handeltje.  Zoldervoorraden en overschotten zijn niet onuitputtelijk, dus moeten dergelijke verkopen noodzakelijkerwijs occasioneel blijven. Een yard sale is aanvaardbaar 1 à 2x per jaar.

Gratis of geld

Als je spullen weggeeft, dan verkoop je niks en is dat dus geen ‘ambulante verkoop’ . Je moet er geen speciale vergunning voor hebben.

Toestemming nodig

Bij vele gemeentes heb je toelating nodig om een garageverkoop te organiseren. Vraag dit dus na bij de je gemeente. Je doet dit best ongeveer een maand tot 6 weken op voorhand.

Denk je eraan om met je buren een rommelmarkt te organiseren? Dan heb je zeker toelating nodig van je gemeente.

 

Leave A Reply