7 schilderen tips voor een beter resultaat

0

Schilderen kan in principe iedereen, denkt iedereen.  Maar, het is helemaal niet moeilijk om het resultaat te verknoeien.  Of moeten we zeggen verFknoeien? Enkele no-gos en potentiële valkuilen voor als je gaat schilderen.

Voor als je muren schildert

1. Geen verf aanlengen

Door verf (op waterbasis uiteraard) aan te lengen met wat water, zou je meer kunnen doen dan het opgegeven verbruik van (gemiddeld) 10m²/l.  Sommigen beweren dat je verf tot 10% water kan toevoegen en hierdoor de verf kan gaan ‘stretchen’.

2. Niet meteen beginnen schilderen

Ongeduldig als je bent, wil je meteen er in vliegen. Pot open en verf erop. Aiaiai, want veel van het schildersucces zit in de voorbereidende werken, zoals gaatjes opvullen, (op)schuren, afstoffen, ontvetten en alles afplakken.

3. Respecteer de droogtijden

Het ziet er droog uit, dus het is ok.  Dat is absoluut niet waar! Sommige verven zijn pas na 1 week volledig uitgehard. Lees de aanwijzingen en informatie op de verfpot aandachtig en respecteer de droogtijden.

4. Niet steeds zelfde plekje gaan corrigeren

Je hebt misschien ergens een foutje gemaakt of een oneffenheid gezien en je wilt dit nog snel corrigeren voor de verf droog is. Je corrigeert en schildert erover.  Na een een half uurtje toe kijk je opnieuw of het is opgelost en voor de zekerheid ga je er nog eens over. Na uur ga je er nog eens over enz.

5. Schilderen bij goed licht

Als je niet ziet wat je doet, dan gaat het altijd mis. Je vergeet plekken te schilderen of laat strepen na. Zorg dat je voorzien bent van enkele goede bouwlampen zodat je schilderwerken een mooi resultaat leveren.

Extra tips wanneer je hout of meubels schildert

6. Schuren tussen de lagen

Als meubels of hout gaat schilderen is het zeer belangrijk om elke laag licht op te schuren, vooraleer je een nieuwe aanbrengt. Schuren maakt het oppervlak ruwer en verbetert de hechting van de nieuwe laag. Uiteraard dien je na het schuren nog alles even te ontvetten vooral je effectief gaat schilderen.

7. Binnen schilderen

In de zomer lijkt het leuk om buiten te schilderen: veel plaats, snel droog, minder geurhinder, … Weet echter dat door het felle zonlicht je zicht op de schilderwerken nooit zo goed is als binnen.  Daarbovenop heb je in een mum van tijd kleine vliegjes of insecten die blijven plakken in de natte verf.

Beter uit andermans fouten leren

Het lijkt allemaal evident, maar toch we hebben onszelf onlangs aan nummer 6 en 7 schuldig gemaakt, namelijk ‘s avonds buiten schilderen. What were we thinking? Resultaat: stukken vergeten schilderen en in de rest hangen vliegjes. 🙁

Leave A Reply