Disclaimer: Dit artikel bevat gesponsorde links. Als je doorklikt en een aankoop doet, verdienen wij een commissie, zonder enige bijkomende kost voor jou. De volledige disclaimer kan je hier lezen.
Zowel de verstekzaag, als de invalzaag en de cirkelzaag zijn rond en ze zagen alle drie. Wanneer heb je nu een cirkelzaag, verstekzaag of een invalzaag nodig?
Cirkelzaag
Met een cirkelzaal platen, balken en planken op de juiste lengte of breedte afzagen. Het zaagblad is beschermd door een kap. Bij het aanzetten van de machine gaat de kap automatisch omhoog en draait enkel het blad rond. Je dient zelf de machine vooruit te bewegen.
Enkele handige cirkelzagen vind je hier.
Verstekzaag (of afkortzaag)
Een verstekzaag is een in feite stationaire cirkelzaag. De hele machine blijft vast en enkel het zaagblad kan naar beneden bewogen worden. Dit is ideaal om planken en balken op de juiste lengte te zagen (“af te korten”) en om onder hoek te zagen (‘”in verstek”). Je kan dit met stabiele hand doen omdat de machine zelf niet beweegt. Een verstekzaag heeft een veiligheidskap die automatisch omhoog gaat wanneer je de machine aanzet. Je dient zelf het zaagblad naar beneden te bewegen om te zagen. Een nadeel van een verstekzaag is dat je er geen platen mee kan zagen.
Opmerking; hoewel de gewone cirkelzaag dus ook afkort (op lengte zaagt), verwijst de “afkort” benaming zo goed als altijd naar een verstekzaag
Enkele handige verstekzagen vind je hier
Invalzaag
Met een invalzaag ga je voornamelijk platen zagen en dient om op diepte werken. Het is meer op maatwerk gericht. Een invalzaag heeft in rust (niet werkende toestand) zaagdiepte 0. Bij het aanzetten van de machine draait het het zaagblad rond en “valt de zaag in de plaat”, vandaar de naam. Dit laat je toe om gleuven in de plaat te maken op de gewenste en vooraf ingestelde diepte. Bij het uitzetten van de machine gaat het zaagblad terug in de kop. Om netjes en recht te kunnen werken wordt een invalzaag zo goed als altijd met geleidingslat geleverd. Soms voor de invalfunctie van de zaag ook “duikfunctie” genoemd.
Voorbeeld toepassing invalzaag
Je wilt in een bestaande houten vloer een gat zagen. Met een cirkelzaag is dit niet evident want de cirkelzaag kan er al niet horizontaal op liggen. De invalzaag heeft een vlakke ondergrond dit je toelaat de zaag correct op de vloer te positioneren en dan pas te beginnen zagen.
Extra voordeel invalzaag
Wanneer je een plaat of balk doorzaagt heb je altijd een stuk dat weinig of minder is ondersteund – het korte stuk. Naarmate je naar het einde komt van de zaagsnede, heeft het korte stuk de neiging om al te kantelen naar beneden. Die beweging van het korte stuk bemoeilijkt het vlot doorzagen tot het einde. Ofwel ondersteun je beide stukken (via een helper of schragen, maar niet altijd evident bij grote platen), of je gebruikt een invalzaag. Zo kan je een oude plaat onder je te zagen plaat leggen. Je stelt de zaagdiepte in op de plaatdikte + 2mm. Alle stukken van de plaat blijven gedurende de volledige zaagbeweging ondersteund, waardoor je makkelijker kan zagen tot op het einde. En geen helper of schragen nodig.
Enkele handige invalzagen vind je hier
Op batterijen of met draad?
Een cirkelzaag of invalzaag op batterijen (met accu) is vandaag de veruit de beste en handigste keuze.
Als je budget slechts 1 zaag toelaat
Als je budget slechts 1 zaag toelaat, dan kies je het beste voor de gewone cirkelzaag.
Enkele merken zoals Festool en Mafell maken cirkelzagen die ook de invalfunctie hebben.