De top 5 software om je woning in te richten

0

Bij het indelen en inrichten van je woning, wil je graag wat alternatieve layouts gaan vergelijken en zien hoe het ‘in het echt’ zal gaan uitzien. Wij gidsen je graag door de jungle van mogelijkheden.  Elk programma heeft zijn eigen toepassing en bijhorende voor- en nadelen. Het is belangrijk de juiste software op het juiste moment te gebruiken.

Onze top 5:

  1. Homestyler
  2. Floorplanner en Roomstyler
  3. IKEA keukentool
  4. CAD software
  5. SketchUp Free

5.    SketchUp Free

Wat SketchUp zegt

SketchUp staat synoniem voor vriendelijke en vergevingsgezinde 3D-modelleringssoftware: we offeren geen bruikbaarheid op voor functionaliteit. Begin met het tekenen van lijnen en vormen. Duw en trek oppervlakken om ze in 3D-vormen te veranderen. Tekenen, roteren, kopiëren, trekken en duwen en tenslotte  aankleden om alles te maken wat je maar wilt. SketchUp Free is de gemakkelijkste manier om in 3D te tekenen en wordt in een webbrowser geleverd.

Wat wij ervan denken

Ooit in de handen van Google, nu eigendom van Trimble, is SketchUp een uniek 3D programma in zijn soort. De basisbewegingen, zijnde oppervlaktes “uittrekken” (pull) en “induwen” (push) om snel volumes kan creëren, werken bijzonder intuïtief en zijn snel aangeleerd.

Deze manier van werken is heel snel voor een globale visualisatie, waar de details minder belangrijk zijn, eerder de volumes.  Ga je echter gedetailleerder gaan ontwerpen, dan neemt het allemaal wat meer tijd in beslag en kan je jezelf als snel gaan verliezen in het uitwerken van deze details. Er is niet echt een automatische 3D render functie, want de basis is immers 3D.

Vanuit SketchUp heb je, naast een mooi aanbod aan kleuren en texturen, toegang tot een open bibliotheek van objecten, de zogenaamde 3D Warehouse. Je vindt er zo goed als alles in: meubels, accessoires en auto’s.  Fabrikanten kunnen hun producten in SketchUp tekenen en ter beschikking stellen voor het grote publiek.  Zo zal je heel veel van de IKEA producten direct kunnen importeren in je model.

Met SketchUp kan je om het even wat gaan tekenen, het programma is niet specifiek gericht op de indeling van huizen en heeft hier bijgevolg ook geen specifieke tools voor.

Door dit alles verlies je jezelf snel in meubels, kleuren en texturen kiezen. Onze ervaring is dat de ingeladen 3D objecten niet altijd op de juiste schaal zijn en al eens gaan zweven in de ruimte. Je verliest behoorlijk wat tijd met alles correct op zijn plaats in de 3D ruimte te zetten.

Conclusie SketchUp: makkelijk aan te leren, oogt leuk in 3D, uitgebreide bibliotheek, maar veel tijdverlies in positionering en details omdat het programma niet specifiek gericht is op woningen indelen.

https://www.sketchup.com/products/sketchup-free

4.    De CAD software club

We hebben het hier concreet over programma’s zoals AutoCAD, ZWCAD, BricsCAD, alles op basis van DWG bestand.  Met de nadruk op zoals, want met een prijskaartje van algauw enkele honderd tot duizend euro’s is de Autocad oplossing niet geschikt voor als je sporadisch eens wat wil gaan uittekenen.

Wij geven je 2 freeware alternatieven:

ZWCAD

ZWCAD is een CAD programma van Chinese makelij dat (verdacht) veel lijkt op Autocad in de versie van enkele jaren geleden. Het komt met een 30 dagen gratis trial, daarna beperkt tot 8000 elementen en watermerk op je prints.

https://www.zwsoft.com/

Draftsight 2D

Werkt vergelijkbaar aan Autocad. Gratis voor niet-commercieel gebruik. Er zijn geen beperkingen.

https://www.3ds.com/products-services/draftsight-cad-software/free-download/

Wat wij ervan denken

Dit type CAD software werkt op basis van lijnen. Je kan om het even wat gaan tekenen, het programma is niet specifiek gericht op de indeling van huizen en heeft hier bijgevolg ook weinig tools voor.

Het resultaat kan een plan zijn zoals een architect dat maakt, maar kan gerust ook eenvoudiger.  Met andere woorden: je kan het zo ingewikkeld of zo simpel maken als je zelf wilt. En dat net vinden wij er goed aan. Met slechts 4 lijntjes heb je een kamer getekend die je zoveel als je wilt, kan kopiëren en indelen.  Je hebt snel een overzicht van al je gemaakte layouts, zonder dat je wordt afleid door kleuren, meubels en texturen. De keerzijde is wel dat je net ietsje meer moet investeren om ermee te leren werken. Deze software is dus meest geschikt voor je initiële beslissingen inzake de indeling van je ruimtes, nog voor je gaat nadenken over stofjes en kleuren.

In tegenstelling tot de andere software hier moeten CAD programma’s op de computer worden geïnstalleerd. Voordeel is dat je geen internetverbinding nodig hebt om ermee te werken.

Hoewel deze programma’s in bepaalde (betalende) versies mogelijkheden tot 3D rendering hebben, is naar onze mening de 3D optie niet geschikt voor de huis, tuin en keuken toepassing.

Conclusie CAD:  minder geschikt voor de beginnende gebruiker, laat toe om snel layouts te vergelijken mits wat ruimtelijk inzicht, wegens het algemeen karakter kunnen de CAD programma’s nog dienen voor het uittekenen van andere items, zoals een kast of een trap.

3.    Ikea

Wat IKEA zegt

Laat je dromen werkelijkheid worden met de IKEA planningtools. Plan je droomkeuken, je perfecte kantoor of je opbergsysteem voor je garderobe voordat je aan financiële verplichtingen denkt. Experimenteer met kleuren, stijlen, vormen en inrichtingen en baan je een weg naar perfectie met onze gebruiksvriendelijke planningtools. Haal het uiterste uit je bestaande keukenruimte en vermijd vaak gemaakte ontwerpfouten met onze gebruiksvriendelijke keukenplanner.

Wat wij ervan denken

De keukenplanner is de meest geavanceerde planner die door IKEA wordt aanbieden. Het is een uitstekende tool om je keuken te ontwerpen, in het bijzonder als je van plan bent deze bij IKEA aan te schaffen.  Ben je dit niet van plan, dan blijft het een aangename tool om je droomkeuken in de modelleren. In de planner zijn alle uiteraard enkel keukenelementen van IKEA beschikbaar, en een overzicht van de kostprijs van je keuken. Misschien val je alsnog voor de IKEA oplossing.

Best is dat je hiermee zelf al aan de slag gaat met de tool voor je naar de IKEA winkel gaat. Ga je immers naar een IKEA winkel om een keuken te bespreken, dan krijg je ditzelfde programma in handen. Je kan dus beter al thuis – vanuit je luie zetel en wanneer het goed uitkomt – de gewenste indeling te maken en dan pas naar de winkel gaan. Ter plaatste wordt er verder gewerkt op jouw ontwerpen.

Enkele minpuntjes:  de tool werkt niet altijd optimaal in elke browser en loopt wel eens vast. Ook de correcte plaatsing van de bovenkasten gaat nu en dan wat stroef.

Conclusie IKEA keukentool: leuke tool om je droom (IKEA)keuken te ontwerpen

2.    Floorplanner en Roomstyler

Floorplanner en Roomstyler hebben hetzelfde moederbedrijf. Floorplanner gaat meer naar het indelen van ruimtes op basis van plattegrond, Roomstyler heeft als doel te renderen en visualiseren in 3D. Je kan een plattegrond van Floorplanner inlezen in Roomstyler.

Floorplanner

Wat Floorplanner zegt

Floorplanner is de eenvoudigste en snelste manier om mooie, interactieve plattegronden te tekenen en te delen. Je tekent plattegronden in een handomdraai:  Niets kan een gebouw zo duidelijk weergeven als een plattegrond. En met Floorplanner is het tekenen van plattegronden een eitje. Met ons intuïtieve tekenprogramma heb je je eerste plattegrond al binnen een paar minuten af. Vervolgens kan je spelen met de inrichting. We hebben ‘s werelds grootste bibliotheek van meubilair en interieur-objecten. Geef je kamers een frisse beurt of kijk of een bepaalde kast wel of niet past.

Wat wij ervan denken

De basis van Floorplanner is 2D, met andere woorden een plattegrond. Dat maakt het heel makkelijk om ruimtes te tekenen en in te delen. Het laat je toe om snel andere indelingen te bekijken.

Floorplanner is een demoruimte voorzien waar je vrij kan gaan spelen. Er is geen aanmelding of registratie vereist. In de demoruimte staat een volledig huis voor je klaar, ingedeeld en bemeubeld. Je kan meteen op verkenning: trek aan de muren, plaats een extra raam, kies de vloer en meubels … Na registratie kan je via een basic account aan je eigen project beginnen.  Het gebruik is gratis voor 1 project (= 1 huis met verdiepingen). Wens je meer te doen, dan kan je losse projecten kopen of upgraden naar een Plus account.

Sinds de lancering in 2007 heeft Floorplanner 12 miljoen geregistreerde gebruikers. Deze tool ondekt in 2009 zijn wij er trots 1 van! De laatst nieuwe feature is het maken van een 3D render foto.  Met een Basic (gratis) account kan je tot 10 foto’s maken per dag.

Conclusie Floorplanner: Floorplanner is een prima software om je woning te gaan indelen, het is gebruiksvriendelijk en leert snel aan. 12 milion people can’t be wrong!

https://floorplanner.com/

Roomstyler

Wat Roomstyler zegt

Met Roomstyler kan je ontwerpen vanuit Floorplanner importeren of vanaf nul beginnen. Alternatief kan je ook verder werken op een ontwerp van iemand anders door op de ‘Remix’ button te klikken.  Je kan gratis aanmelden en beginnen decoreren met de 120 000+ items in de virtuele bibliotheek van Roomstyler.

Dankzij de gebruiksvriendelijke software kan iedereen foto realistische 3D looks van zelf ontworpen interieurs maken. Bovendien zijn de items in de virtuele bibliotheek ook in het echt beschikbaar, zo vind je bijvoorbeeld IKEA sofa’s, Marks en Spencer bedden terug, maar ook extravagante stukken van top ontwerpens als Philippe Starck en Marcel Wanders.

Wat wij ervan denken

Wij zijn absoluut fan van de Remix knop!  Je ziet een leuk interieur door iemand anders gemaakt, klikt op Remix en je kan er zelf verder op werken. Roomstyler werkt makkelijk en vlot. Echter, het maken van de rendering neemt wat tijd in beslag. Roomstyler stuurt je een email wanneer de foto realistische rendering klaar is. Dat is doorgaans binnen de 5 minuten. Het moet gezegd worden: het resultaat is impressionant.

Als gebruiker mag je niet vergeten dat het doel van het programma het maken is van 3D foto’s. Je kan niet even gaan draaien in 3D met je ruimte, waar je dat met Floorplanner wel kan. Je kan wel een preview vragen de 3D rendering vanuit een bepaalde camerapositie.

Conclusie: Met Roomstyler kan je foto’s maken die écht indruk zullen maken. Geweldige remix button. Gebruik Roomstyler samen met Floorplanner voor de meest complete ervaring en opties.

https://roomstyler.com

1.    Homestyler

Wat Homestyler zegt

Ontwerp je droomhuis in 3D. Wandel live door de door jou ontwerpen ruimtes. Decoreer je kamer met duizend echte meubels en interieurdecoratie spullen. Je kan je ontwerp downloaden in een professionele DWG tekening. Er bestaat zelfs een versie voor je smartphone en tablet.

Wat wij ervan denken

Inderdaad Homestyler werkt leuk, je kan een bestaand ontwerp laden en op verkenning gaan. De 3D rendering werkt intuïtief en geeft een professioneel resultaat. De opties zijn zeer uitgebreid en kunnen nogal overweldigend overkomen.

Per kamer krijg je een overzicht van de meubels en spullen, die je vervolgens meteen online kan kopen. De aangeboden producten in de cataloog zijn voornamelijk van Amerikaanse merken en niet altijd beschikbaar op de Europese markt.  Maar, om volledig gratis te zijn, biedt dit programma een ruime set tools om je huis in te delen en vervolgens een hele realistische rendering te maken.  De rendering werkt aardig snel en in real time. Je moet zo goed als niet wachten.

Conclusie Homestyler: uitgebreide tool die snel aan te leren is en mooie 3D voorstellingen oplevert.  De meubels en accessoires die je kiest zijn niet altijd verkrijgbaar in Europa. Hallo DHL?

https://www.homestyler.com/

 

Besluit

Twijfel je over de indeling van een ruimte of het hele huis nog? Wil je indelingen vergelijken? Begin dan met een 2D grondplan. Dit laat je toe om bijvoorbeeld snel te beslissen of een kamer groot genoeg is voor een bed, kast én bureau. Welk kleur of type bureau dat wordt, is helemaal nog niet relevant in dit stadium. Je hebt genoeg aan de afmetingen van een standaard kast, bureau en bed. Staat je plattegrond op punt, stap dan pas over naar 3D om te zien hoe het effectief gaat worden.

Dikwijls heb je toch graag een visualisatie tijdens beslissen over de beste layout. Kies dan voor een programma met automatische 3D voorstelling, maar waarbij je nog steeds werkt op basis van een grondplan. Dat is veruit het snelst en meest efficiënt. Gebruik de juiste software op het juiste moment!

Leave A Reply