De beste winkelhaken – welke winkelhaak moet je kiezen?

0

Standaard winkelhaak

De standaard winkelhaak van 30cm is onmisbaar in de koffer van de doe-het-zelver.

Kies voor winkelhaak uit 1 stuk, zodat de nauwkeurigheid behouden blijft. Indien vastgezet met nagels of schroeven kunnen deze na verloop van tijd losser komen te staan, waardoor je winkelhaak minder precies wordt. De millimeterverdeling moet langs beide zijden zijn, zo hoef de winkelhaak niet contant om te draaien. Bij voorkeur heeft de winkelhaak een aanslag. De aanslag is het een verdikte stuk aan de korte zijde van de waterpas. Dit stukje laat je toe de waterpas achter een plank te haken en zo perfect loodrecht af te tekenen. Opties op de waterpas om 45° graden te meten of bepalen zijn extra handig.

Onze keuze

Blokhaak

Een blokhaak dient om snel een rechte hoek of loodrechte lijn af te tekenen. Er is geen schaalverdeling op een blokhaak, maar wel steeds een aanslag.  Strikt genomen heb je een blokhaak niet echt nodig. Het is een extra winkelhaak, voor als je bijvoorbeeld occasioneel met 2 werkt. De focus ligt hier volledig op snel. Gezien de prijzen van een gewone winkelhaak, is het niet de moeite om hierin te investeren.

Grote winkelhaak

Een grote, opvouwbare winkelhaak heb je nodig wanneer de (lood)rechtheid over grote lengte moet gecontroleerd worden. We spreken dan niet over een kadertje ophanden of wat timmerwerkjes. Je zal die nodig hebben om bijvoorbeeld om muren correct uit te zetten en tijdens het metselen de haaksheid van de muren de controleren.

Onze keuze

Zweihaak

De zweihaak (ook wel zwaaihaak of zwei) is de moeder van de winkelhaken. Een zweihaak kan in 90° loodrecht staan, maar ook in gelijk welk andere hoek. Zweihaken gebruik je om hoeken vast te leggen en over te brengen op andere werkstukken of machines. Het bestaat uit twee losse gedeelten die met een schroef aan elkaar zijn vastzitten en die ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Het principe van een zweihaak is ‘copy-paste’.  Door het aandraaien van de schroef wordt de hoek vastgelegd (copy) en kan je die overnemen (paste) naar een andere plaats.

Een zweihaak meet niks zelf, het dient puur om hoeken over te zetten. Wil je toch tegelijk de hoek meten, kies dan voor een digitale zweihaak.

Onze keuze


Leave A Reply