De beste speciekuip – welke kuip moet je kiezen?

0

De speciekuip, ook wel metselkuip, mortelkuip, metserston, cementkuip, mortelton of metserskuip genoemd, is een belangrijk deel bij het maken van mortel of cement.

Welke mortelkuip moet je kiezen?

Een goede kuip is flexibel zodat je verharde cement of mortel eenvoudig kan loshalen door te kloppen met een hamer langs de buitenwand.  Daarnaast is het belangrijk dat de kuip stevig is en beschikt over een goed stel handvaten, want een volle kuip kan flink wat wegen.

Speciekuipen bestaan in ronde vorm en in rechthoekige vorm. Als je een betonmixer hebt, is de ronde kuip veruit de gemakkelijkste. In een kuip met rechthoekige vorm geraak je anders niet (goed) tot in de hoeken.

Zelf zijn we fan van een stevig rond model uit rubber gemaakt en versterkt aan de handvaten (zoals we er zelf een hebben :-))

Onze keuze

Ook een emmer doet het prima

Wil je (nog) niet investeren in een metselkuip? Geen probleem, je kan ook prima mortel maken in een emmer. Maar ook hierbij is het belangrijk dat je emmer flexibel is, zodat die makkelijk schoon te maken is.  Reken er niet op dat je nadien de emmer nog kan gebruiken om je huis te dweilen, er blijven immers altijd zand en cementdeeltjes achter. Kies dus voor een emmer uitsluitend geschikt voor het klussen en doe-het-zelven.

Onze keuze

Voor de liefhebbers: je kan ook emmers in verschillende leuke kleurtjes krijgen

De kruiwagen?

Inderdaad, als het echt niet anders lukt, kan je rechtstreeks in de kruiwagen mortel of cement maken. Ideaal is het niet, want door het gebruik van een betonmixer en truweel kan je de coating afschrapen en het maakt geen fijn geluid. Maar het gaat.

Leave A Reply