De beste mortelmixer – welke betonmixer moet je kiezen?

0

Een betonmixer is een machine voor het mixen van mortel, beton, cement, lijm, pleister, coatings, bezettingen etc.  Je vindt dit ook onder naam mortelmenger, cementmixer, handmenger, mortelmixer, cementmenger of gewoon menger.

Welke mixer moet je kiezen?

Een betonmixer koop je best met een snoer. Tenzij

  1. je de betonmixer niet veel nodig hebt
  2. je het toestel in ‘bare’ versie kan kopen, dat wil zeggen zonder batterij
  3. je reeds beschikt over een batterijplatform van het hetzelfde merk als de gewenste betonmixer

Plan je een verbouwing of ben je aan het verbouwen, kies dan zeker voor de versie met draad.

Kies voor een toestel met regelbare snelheid. Zo kan je rustig starten met mixen zonder dat alles in het rond vliegt en later de snelheid kan opvoeren. Een 2-tal standen is voldoende, meer is mooi meegenomen.

Interessante eigenschappen zijn het mengvolume (in kg of l) en het vermogen (aantal watt).  Het aantal watt loopt gelijk op met het mengvolume, dat wil zeggen, hoe hoger het wattage, hoe meer er kan gemengd worden in 1 keer.  Een volle kuip mortel is doorgaans 45-60l, en weegt algauw 90 -120 kg. Bedenk dus goed welk mengvolume je echt nodig hebt. En hoe je die kuip gaat verplaatsen… 😉  Meer is wel beter, maar daarvoor nog niet geschikt voor jouw situatie.

Het gewicht van het toestel zelf is minder van belang. Je staat vrijwel altijd in dezelfde positie, je gaat nooit boven je hoofd of zo mengen. Het mengen zelf duurt hooguit een 10-tal minuten. Nadien dient de kuip opgewerkt te worden. Het volgende gebruik is een of meerdere uren later.

Bij de bepaling van je budget voor een betonmixer is het belangrijk om de ‘big picture’ te zien en niet  blindelings op de prijs af te gaan.  Op moment dat je een betonmixer aanschaft, sta je voor een groot uit te voeren werk, eventueel een verbouwing. Je zal dit toestel dus meerdere keren, intensief gaan gebruiken. De bedoeling is ook dat je toestel het einde van de (verbouw)werken haalt. Dat is de toestellen van het goedkoopste gamma niet altijd het geval.  Een toestel van een goed, bekend merk kan je bovendien na de verbouwing nog prima verkopen op de tweedehandsmarkt. Geef dus initieel wat meer uit en investeer in een goed toestel.

Topmerken

De topmerken van betonmixers zijn Flex-tools en Festool.

Daarnaast heb je nog een klassieke A-merken, bekend en minder bekend zoals: Hitachi/Hikoki, Rubi, Makita, Metabo en Dewalt die altijd een goed keuze zijn.

Beste koop

Onze keuze van ‘waar voor je geld’

Top koop

Onze keuze van ‘top merk’

Leave A Reply