De beste haakse slijper – welke haakse slijper moet je kiezen?

0

Het kiezen van de juiste haakse slijper voor je bouw of verbouw werk is van vitaal belang voor een goed resultaat.

Een haakse slijper is een allround toestel om ijzer, steen, plastic, etc af te korten.  Misschien heeft je oude haakse slijper heeft het net begeven of je staat op het punt je eerste aan te kopen.

In het kort

Een haakse slijper van 125mm met snoer is het perfecte basistoestel om in huis te hebben. Indien nodig kan je aanvullen met een van 230mm voor zwaardere werken.

Wil je meer weten over de welke diameter haakse slijper je moet kopen, met snoer of met batterijen, het te kiezen vermogen en de topmerken etc, lees dan hieronder verder.

In detail

Bij het investeren in een nieuwe haakse slijper moet je een aantal keuzes maken inzake

 1. Diameter
 2. Met snoer of met batterijen
 3. Vermogen en toerental
 4. Conclusie
 5. Topmerken
 6. Beste koop
 7. Top koop

1. Diameter

In hoofdzaak zijn er 2 diameters van haakse slijpers

 • 125 mm
 • 230 mm

Er bestaan andere diameters, zoals bijvoorbeeld 115mm (geschikt voor hobbywerk) of 150mm (voor gespecialiseerd werk), maar blijf er vanaf voor doe-het-zelf werk. Let op goed op bij promoties dat je zeker 125mm of 230mm koopt.

Wat koop je nu best, een 125mm of 230mm diameter haakse slijper?

125mm

De haakse slijper van 125mm kan je gebruiken voor alle kleine en middelgrote slijpwerken, voor alle materialen. De machine is compact en handig in gebruik. Dit is een echt all-round slijptoestel. Dit toestel kan je eenvoudig met 1 hand bedienen.  Afvoerbuizen met grotere diameter met een slijper van 125mm doorzagen langs de omtrek.

230mm

De grote broer, een haakse slijper van 230mm gebruik je voor grotere werken, als je bijvoorbeeld een volledig huis gaat strippen en renoveren. Of zelf gaat bouwen.  Denk aan het doorslijpen van dik ijzer of het uitslijpen van inbouwdoosjes van schakelaars/stopcontacten voor elektriciteit.  Ook voor het diep slijpen van baksteen, snelbouwsteen, etc.  Maar, een toestel van dit formaat weegt flink, heeft veel macht, en kan je dus bijgevolg niet met 1 hand bedienen.

Een haakse slijper van 125mm is het perfecte basistoestel om in huis te hebben. Indien nodig kan je aanvullen met een van 230mm voor zwaardere werken.

2. Snoer of batterijen

Moet je vandaag investeren in een snoerloze haakse slijper op batterijen of toch (veilig) kiezen voor de draad versie? We zetten de voor en nadelen op een rij.

Met draad, zonder accu

 • traditioneel
 • minder vrij in gebruik, door het snoer.
 • betrouwbaar, geen batterij waar je zonder mee kan vallen
 • hoger toerental, wat is ideaal om metaal mee door te slijpen
 • goedkoper, vanaf 100€ heb je al een machine

Zonder draad, met accu

 • nieuwere technologie
 • overal inzetbaar, zeer flexibel en vrij werken, want er is geen draad vereist
 • accu heeft beperkt werktijd en is dus leeg na een tijdje
 • minder in toerental, wat meer geschikt is om te ontbramen
 • indien je reeds een accuplatform hebt, dan kies je terug voor dit platform en de machine integreert dit mooi dit systeem
 • past netjes in een systainer
 • merkelijk duurder, vanaf

Dikwijls is het handig om over twee slijpmachines te beschikken: een om door te slijpen en een om af te bramen. Zoniet moet je de hele tijd wisselen van schijfje.  In het geval van een haakse slijper op accu, heb je dan ook meteen twee keer zoveel batterijen nodig.  En dat is meteen een extra investering.

Een haakse slijper met snoer is dus nog steeds de beste keuze en wint ruimschoots van de snoerloze versie! Leve ‘den draad’.

3. Vermogen en toerental

Allereerst moet je weten dat het vermogen en het toerental niet gerelateerd zijn:

 • Vermogen: hoe meer vermogen, hoe meer materiaal je kan weghalen per minuut, dus hoe sneller je kan werken
 • Toerental: de toepassingen bepaalt het toerental
  • ontbramen: beter op laag toerental
  • doorslijpen: beter op hoger toerental

Bij vermogen moeten we verduidelijken dat het gaat om afgeleverd vermogen. Dat is het vermogen dat aan de schijf wordt afgeven, en niet gelijk aan vermogen dat machine uit netstroom haalt. Bij A merken zal je het afgeleverd vermogen als eigenschap vermeld zien. B merken zullen zit zelden vermelden. Algemeen geldt: hoe meer afgeleverd vermogen hoe beter.

4. Conclusie

Een haakse slijper van 125mm met snoer is het perfecte basistoestel om in huis te hebben. Indien nodig kan je aanvullen met een van 230mm voor zwaardere werken.

Wij hebben woord bij d(r)aad gevoegd en een nieuwe haakse slijper 125mm met snoer gekocht. Twee zelfs! 🙂

5. Topmerken

De topmerken van haakse slijpers zijn Metabo en Fein. Deze worden veelvuldig gebruikt in werkplaatsen.

Daarnaast heb je nog een klassieke A-merken zoals, Makita, Bosch Blauw/Professional, Dewalt die altijd een goed keuze zijn.

6. Beste koop

Onze keuze van ‘waar voor je geld’


7. Top koop

Onze keuze van ‘top merk’

Leave A Reply