De beste bitsets – welke bitset moet je kopen?

0

Disclaimer: Dit artikel bevat gesponsorde links. Als je doorklikt en een aankoop doet, verdienen wij een commissie, zonder enige bijkomende kost voor jou. De volledige disclaimer kan je hier lezen.

Een goede bitset kopen is belangrijk. Er enkele zaken waarop je moet letten.

In het kort

Koop een bitset van een kwalitatief merk (Milwaukee, Wera, Wiha …) met daarin de bits:

  • 1x PH 1/2/3
  • 1x PZ 1/2/3 + extra PZ 2’s
  • 1 x T10/15/20/25

Onze keuze is deze Milwaukee bitset.

Wil je meer weten over de verschillende schroefkoppen, soorten bits en groottes, aandachtspunten bij aankoop van een set etc, lees dan hieronder verder.

In detail

  1. Types schroeven
    1. Platte schroeven –
    2. Kruisschroeven +
    3. Torx schroeven ✱
    4. Zeskant schroeven ⬡
  2. Bitsets
    1. Bit = verbruiksproduct
    2. Losse bits of een bitset?
    3. Bitaansluiting is standaard
    4. Met of zonder impact
    5. Welke bits heb je nodig en hoeveel?
    6. Topmerken
    7. Beste koop
    8. Top koop
  3. Tips
    1. Type bit staat op doos
    2. Schroefkop met rare vorm

1. Types schroeven

We overlopen de belangrijkste types schroeven die er op de markt zijn, aan de hand van de schroefkop.

1.1 Platte schroeven –

Een platte schroef of sleuf schroef heeft één enkele gleuf in de kop (). Platte schroeven kan je nog terugvinden in scharnieren van oude deuren, of aan ophangingen van lampen.  Bij nieuwbouw of verbouwing worden platte schroeven niet gebruikt. Je vermijdt best het gebruik van platte schroeven.

1.2 Kruisschroeven +

Kruisschroeven hebben kruisvormige gleuven in de kop (+). In de kruisschroeven zijn er 2 grote spelers van schroefkoppen: PH en PZ

  • Philips PH – pure kruisschroef (+)
  • Pozidriv PZ – (of pozidrive) te herkennen aan extra kleine diagonale gleufjes (✳). Deze zorgen voor meer grip.

Binnen de types heb je verschillende nummers, die overeenkomen met de grootte, de meest courante voor PH en PZ zijn 1,2 en 3. Daarbinnen is 2 de meest gebruikte voor PH en PZ, namelijk PH2 en PZ2. Zowel PH als PZ zijn interessant want per maat (nummer) ondersteunen ze een grote waaier van schroeflengtes. Zo kan je met een PZ2 bit, vijzen van 15 mm tot 100 mm lengte indraaien. Dat wil dus zeggen, zonder van bit te moeten veranderen.

PH wordt voornamelijk gebruikt in techniek en industrie: machinebouw, autobouw etc.  Bij verbouwen, klussen en houtbouw is 90% van de schroeven type PZ.  Er is slechts 1 uitzondering, en dat zijn gipsplaatschroeven (zwarte gyproc vijzen), deze zijn altijd PH2.

1.3 Torx schroeven ✱

Torx schroeven hebben een zeshoekige ster in de kop (✱).  Torx is meer vergevend als je niet in lijn staat met de schroef. Maar het grote nadeel is dat je voor verschillende lengtes, snel een grotere maat nodig hebt. Voor schroeflengtes van 15 -100 mm, heb je al 4 verschillende torxmaten nodig. Dat wil dus zeggen, dat je veel van bit moet veranderen.

1.4 Zeskant schroeven ⬡

Zeskant schroeven hebben een zeskant vorm in de kop (). Ze zijn ook bekend onder de naam inbus.  Inbussen worden voornamelijk gebruikt in de techniek- en industrie wereld. Vanaf maat 5 zijn de courante maten steeds even. Dus inbus 6, 8, 10 enzovoort.

Je vindt zeskantschroeven ook terug in zelf te monteren bouwpakketten voor kasten, bedden etc, type Ikea. Meestal wordt de benodigde inbus meegeleverd in het bouwpakket.

2. Bitsets

2.1 Bit = verbruiksproduct

Een bit is een verbruiksproduct, dat wil zeggen dat je deze moet vervangen na x aantal keer gebruik. Net zoals je een zaagblad, schuurpapier of een slijpschijfje vervangt. Een goedkope bit zal eerder afbreken, een kwalitatieve bit zal verslijten en stomper worden. Daarnaast verlies je af en toe ook een bit, ze zijn immers amper 25 mm lang.  Reken dat je minimaal 1000 vijzen met 1 bit kan indraaien vooraleer die versleten of afgebroken is.

2.2 Losse bits of een bitset?

Het is zeker zinvol een set te kopen, en kies daarbij voor een set met extra’s PZs en PHs. Bespaar niet op bits, want deze kosten niet veel geld.  Het is beter een minder uitgebreide set van goed merk te kopen, dan een doos met 100 bits en accessoires en die je toch nooit gebruikt.

Moet er een ratelsleutel bij?  Een ratel is handig om in kleine ruimtes te kunnen werken waar er weinig ruimte is.

2.3 Bitaansluiting is standaard

De aansluiting van de bit, dat is het zeskantje aan het andere uiteinde, is gestandaardiseerd op een kwart duim. Zo past elk type bit op elke schroefmachine.

2.4 Met of zonder impact?

Heb je een impact schroefmachine, kies dan ook voor impactbestendige bits want anders breken ze snel af. Afhankelijk van het merk, kan je impact bits herkennen aan de naam of de kleur.

Hoe herken je of een impactschroefmachine hebt? Als je er één hebt, dan weet je dit. 😉

2.5 Welke bits heb je nodig en hoeveel?

bits plat sleuf philips ph pozidriv pz torx inbus zeskant

Het type bit is gelijk aan de schroefkop. Dus voor een PZ2 schroef, heb je een PZ2 bit nodig. Een goede startersset bestaat uit:

  • Philips PH
    • 1 x PH1
    • 1 x PH2, minimum
    • 1 x PH3
  • Pozidrive PZ
    • 1 x PZ1
    • 3 x PZ2, minimum, hiermee kan je een jaartje verder en je wilt deze zeker op voorraad hebben op zondagnammidag
    • 1 x PZ3
  • Torx T
    • 1 x T10
    • 1 x T15
    • 1 x T20
    • 1 x T25

Sleuf en zeskant bits zijn volledig optioneel.  Gezien het weinige gebruik in en rond het huis, bij bouwen of verbouwen zal je deze zo goed als nooit nodig hebben.

2.6. Topmerken

  • Milwaukee (impact  > “schokwave”)
  • Wera (impact  > zwart van kleur)
  • Wiha (impact > rode ring)

Waarom moet je hier niet kiezen voor Matika of Festool? Deze merken maken geen eigen bits, maar kopen en rebranden sets van een ander merken. Ze plakken enkel hun logo en naam erop en klaar.

2.7  Beste koop

Onze keuze van ‘waar voor je geld’

2.8 Top koop

Onze keuze van ‘top merk’

3. Tips

3.1 Type bit staat op doos

Welk type bit je nodig hebt, staat steeds vermeld op doosje van de schroef.

3.2 Schroefkop met rare vorm?

Soms zie je schroefkoppen met een rare vorm of niet direct bekende vorm. Denk hierbij aan een inwendige vijfkant of driehoek, inbus maat 7 of 9.

Je kunt deze type vijskoppen vinden bijvoorbeeld aan de gasregeling van de gasbrander in huis of aan de bevestiging remklauwen van de wagen. Afblijven is de boodschap! Het gaat om belangrijke onderdelen waar niet aan gewijzigd mag worden. Het is net de bedoeling is dat jij geen gereedschap hebt om deze schroeven los te draaien. Enkel professionele herstellers of installateurs beschikken over het juiste materiaal. Hands off! #diytoptip 🙂

Leave A Reply