11 toepassingen voor WD40 die je niet kende

0

Disclaimer: Dit artikel bevat gesponsorde links. Als je doorklikt en een aankoop doet, verdienen wij een commissie, zonder enige bijkomende kost voor jou. De volledige disclaimer kan je hier lezen.

WD40 (officieël WD-40) is het meest bekende merk van kruipolie. Het is een solvent dat smeert, reinigt, beschermt en water verdrijft. WD40 is uitgevonden in 1953 in kader van ruimtevaart en is een afkorting van “Water Displacement – 40th attempt”. Het was de veertigste geprobeerde formule. Tot op de dag van vandaag wordt nog steeds dezelfde formule gebruikt.

Door de jaren heen bleek dat WD-40 voor veel meer toepassingen kan worden gebruikt dan puur water verdringen. Het wordt tegenwoordig beschouwd als het beste middel om allerlei problemen op te lossen. Er zijn inmiddels meer dan 2.000 toepassingen bekend waarvoor je WD40 kunt gebruiken. Dat is een lijst van 10 pagina’s vol ideeën voor je busje WD-40! Je zal er best nog één in huis halen! 🙂

Wij zetten de leukste op een rij:

De leukste WD40 toepassingen

 1. Handen ontvetten
 2. Sneakers reinigen – Je Adidas, Nike of Sketchers schoenen vuil? Een spuitje WD-40 maakt ze mooi wit!
 3. Verwijderen van koffie en thee vlekken
 4. Verwijderen van kauwgum
 5. Verwijderen van stickers of etiketten
 6. Ringen van je vinger losmaken
 7. Op kabels van computer en tv spuiten zodat puppies er niet op bijten
 8. Reinigen van bowlingballen
 9. Leren zetels onderhouden
 10. Verwijderen van ducttape
 11. Op het Twister spel spuiten voor extra fun!

De volledige lijst vind je hier: https://www.wd40.com/img/WD-40_2000_uses.pdf

Koop hier je voorraad WD-40

Waar WD40 NIET te gebruiken

Het is ook belangrijk te weten waarvoor je WD-40 niet mag gebruiken. Het is een solvent op oliebasis, en na gebruik blijven er olieresten over.  Ondanks heel veel goede toepassingen, gebruik je WD-40 niet voor:

 • Elektronica: Dit lijkt logisch. En tegenwoordig zit overal elektronica in – denk aan je smartphone of je digitale camera.  De solventen in WD-40 kunnen sommige plastic onderdelen beschadigen waardoor ze niet goed meer functioneren. WD-40 kruipt immers ver in het toestel omwille van de lage viscositeit.
  Oplossing:  Indien mogelijk kan je het toestel openen, met de hand voorzichtig reinigen met een beetje siliconenspray (ook van WD40)
 • Fietsketting en deurscharnieren: WD-40 zal correct werken als smeermiddel bij deze, maar er kan residu achterblijven die op termijn stof en vuil aantrekt , waardoor de werking uiteindelijk teniet gedaan wordt.
  Oplossing: Gebruik fietskettingolie (ook van WD-40)
 • Deursloten: als het slot vast zit, zal je het los krijgen met WD-40. Maar er is te weinig smeermiddel over opdat dit een lange termijn oplossing zou zijn.
  Oplossing: Gebruik grafietpoeder, dat is ontworpen om glibberig te blijven en speciaal gemaakt voor sloten.
 • Rubiks kubus: WD40 zal hier eerder als een solvent dan een smeermiddel fungeren. Sommige plastic onderdelen kunnen smelten of beschadigd geraken.
  Oplossing: Gebruik siliconenspray

Leave A Reply