11 redenen waarom elke (ver)bouwer in IKEA zakken moet investeren

0

De typische blauwe IKEA zakken zijn een super investering voor al wie bouw of verbouwt. Ondertussen zijn deze zakken ook verkrijgbaar in 3 soorten groen, aubergine en geel.

ikea zakken voor bouwer of verbouwer

Als je bouw of verbouwt heb je afval, hoe dan ook.  Als je afbreekt heb je steenpuin en rommel ten over, maar ook als je enkel opbouwt, zit je binnen de kortste keren met plastic, restjes halve stenen, overschotten elektrische of waterbuizen…  Dan hebben we nog niet gesproken over al het werkmateriaal dat een eigen leven leidt op de werf – het ligt nooit waar je het hebt achtergelaten. En over al het nieuwe spullen die nog moeten geïnstalleerd worden, denk aan stopcontacten, kranen, lichtarmaturen, klinken etc.

Wij werkten in het verleden vooral met lege zandzakken. Je hebt die toch over en die zijn best stevig. Maar de IKEA zakken zijn vele malen handiger voor alle bouwers en verbouwers. 11 redenen waarom ook jij ze in huis moet halen.

1. Blijven van zichzelf open staan

In tegenstelling tot gerecupereerde zandzakken of andere zakken, blijven de IKEA’s heel netjes van zichzelf open staan. Je kan dus helemaal alleen in- en uitladen zonder dat iemand de zak moet openhouden. Handig toch, als je steenpuin of zand aan het scheppen bent?

Bovendien vallen de zakken niet om, zoals de doorsnee plastic (vuilnis)zakken, maar blijven netjes zelfstandig staan op hun plaats.

2. Er kan nét voldoende in

Er kan nét voldoende in, niet teveel en niet te weinig, zodat je de zak nog zelf kan opheffen en dragen. In vuilniszakken kan je niks van gewicht vervoeren en in bigbags stop je teveel gewicht. Met een draagvermogen van 25kg, kan je de zakken niet té vol laden. Ze scheuren immers sneller kapot dan dat jij je rug overbelast.

3. Grote en kleine handvatten

Een IKEA zak heeft een set grote (lange) en een set kleine (korte) handvatten. In vergelijking met een zandzak zonder handvatten, is uiteraard elk handvat welkom… Maar beide types handvatten hebben elk hun nut en komen van pas als je de zak uit de koffer of aanhangwagen haalt, of afhankelijk van het type materiaal dat in de zak zit.

4. Ideaal om te sorteren en orde te houden

Een werf netjes houden begint met goed te sorteren.  Zowel je werkmateriaal als je afval moet je rangschikken, zoniet heb je eerder een stort dan een werf.  Om een goed overzicht te houden is het van cruciaal belang dat de werkplek proper is.  Met verschillende zakken kan je makkelijk orde scheppen én houden. Voorzie zakken voor:

 • Afval te sorteren
  • steenpuin
  • ijzer
  • hout
  • rest (plastic)
  • gipsplaat (gyproc)
  • karton
 • Bouwmaterialen
  • verfgerief
  • kranen
  • deurklinken en sloten
  • keukenspullen
  • elektrisch materiaal (stopcontacten, verlichting, … )

Bovendien staat je al het afval meteen klaar wanneer je naar het recyclagepark gaat. Daar hoef je enkel de juiste zak in de juiste container te legen en je bent klaar. Binnen en buiten in een kwartiertje.

5. Waterdoorlatend

Hoe is waterdoorlatend een voordeel denk je? Als je een zak steenpuin buiten laat staan en het regent… dan is de zak vol met water en zwaarder om te heffen. Een IKEA zak laat het water heel stilletjes doorsijpelen. Als een filter bijna. Zo draag je enkel de het steenpuin en niet steenpuin+water.  Door de waterdoorlatendheid blijft het materiaal in de zak niet dagenlang onder water staan, maar kan snel uitdrogen, wat opnieuw resulteert in minder gewicht.

6. Er kunnen grote – niet standaard – dingen in

Overschotten hout, gipsplaat of metalstuts, passen niet meteen in standaardzakken of emmers. De IKEA zakken zijn heel flexibel in vorm.  Steekt er wat uit de zak, dan is dat geen probleem.

7. Ook voor de verhuis

Eens jouw bouw of verbouwing rond is, moet je nog verhuizen. Ook daar kan je deze zakken inzetten. Misschien toch wel even uitspoelen nadat je ze maanden hebt gevuld met steenpuin, ijzer en gipsplaat…

8. Aardig stevig

Wij hebben de zakken gebruikt om onder andere steenpuin te vervoeren. Onze ervaring is dat de zakken aardig stevig zijn, niet alleen naar gewicht toe, maar dat ze ook niet zo makkelijk scheuren door scherpe randen, hoeken, splinters, afgesneden metalstuts of uitstekende nagels.

9. Vouwen compact op

Gedaan met bouwen of kom je terug van recyclagepark? De zakken laten zich compact opvouwen en wegbergen. Gebruik 1 grote zak om alle andere opgevouwen zakken in te steken. Dat is pakken handiger dan emmers of dozen.

10. Duurzaam

IKEA zakken zijn herbruikbaar, in tegenstelling tot standaard plastic vuilniszakken. Hun impact op het milieu is dus lager.

11. Superzacht prijsje

Een blauwe IKEA zak kost (amper!)  60 cent = 0.60 € !!! Met deze prijs kan je je veroorloven dat er eens een zak sneuvelt in de bouw. De groene, gele en aubergine variant kosten 1,99€.

Je twijfelt over het kleur? Klassiek IKEA blauw past in elke trendy werfomgeving! 🙂

Wij hebben er meteen 20 gekocht! En jij?

 

Leave A Reply