9 dingen die je helpers kan laten doen bij verbouwingen

0

Wanneer je kan rekenen op helpers moet je er ervoor zorgen het werk niet stilvalt. Dit kan kan gebeuren door tekort aan grondstoffen, materiaal of werk.  Dit alles kan je vermijden door goede verwachtingen en goede voorbereiding.

Wie mag komen helpen

Je hebt enkele bereidwillige slachtoffers gevonden om je te helpen. Maar mogen zij zomaar komen helpen? Lees er alles over hier in het artikel Mogen vrienden en familie helpen verbouwen

Wat kan je van helpers verwachten

Helpers hebben een eigen leven, gezin en hobbies. Zij staan niet te springen om je elk weekend te komen helpen. Behalve je ouders, broer of zus, zullen de meesten de hulp ook een stukje beschouwen als persoonlijk vertier, wat niet slecht is bedoeld. Zij werken immers ook een hele week en het weekend is, geheel begrijpelijk, ter ontspanning. Zet de druk dus niet te hoog en verwacht geen wonderen. Je dient in de eerste plaats dankbaar te zijn voor hun goodwill en werkbereidheid.

Op het juiste moment

Helpers zijn niet geschikt bij alle fases van de bouw. Er zijn momenten en fases waarbij je zo goed als geen resultaat ziet van je werk. Of dat je je werk moet afbreken en opnieuw beginnen.  Dit is slecht voor de moraal, niet alleen die van jezelf maar ook voor je helpers. Dit zijn geen ideale helpermomenten. Het aangenaamst werken is als je resultaat ziet van je werk. Helpers zijn meer geneigd terug te komen wanneer er zichtbaar resultaat is en zij voldoening hebben van het geleverde werk. Hoe ben je zelf, nietwaar? Kies je momenten zorgvuldig uit.

Wat kan je van helpers vragen

Veel hangt af of het gaat om iemand met kennis van zaken of ervaring. Laten we ervan uitgaan van niet, namelijk je helper in kwestie is een “bouwleek”. Wat kan hij of zij betekenen in jouw verbouwingsverhaal?

Niet

  • metselen
  • vloeren
  • stukadoorswerken (pleisteren/plakken)
  • alles wat een precies of fijn moet afgewerkt zijn.  Het gaat hier niet dat je twijfelt aan de manier van werken of de inzet van je helpers. Een perfecte of heel fijne afwerking vereist goede skills en veel ervaring. En dat heeft een bouwleek niet, ondanks inzet en bereidheid tot leren.

Wel

1. Afbraakwerken

De afbraak werken zijn de ideale werken om helpers bij te vragen. Precisie of vakkennis zijn niet vereist. Het mag toch kapot. Spelen met sloophamer en kettingzaag: is er iets leuker? Afbraakwerken gaan snel vooruit en je ziet snel resultaat, kortom heel dankbaar werk. Belangrijk hierbij is dat je goed specifieert wat er eventueel moet blijven staan en wat zeker weg mag. Moet het afval gesorteerd worden? Vermeld dit duidelijk. Geef iedereen paar handschoenen en je kan beginnen!

2. Graafwerken

Met schop en kruiwagen.

3. Uitladen van beton

Met schop en kruiwagen.

4. Behang van muren halen

Het gaat hier om een bestaande woning waarvan je de muren wilt laten staan.  Zoniet moet je er geen moeite insteken.

5. Schilderen of behangen

De meeste mensen zijn bereid tot helpen schilderen of behangen. Schilderen zelf, aftapen, behang van de muren verwijderen …

6. Shoppen

Logistiek is een heel groot en onderschat deel van bouwen. Maak een lijst met bouwspullen die je nodig hebt en stuur je helper erom. Geef voor de indien mogelijke een voorbeeld mee (denk aan vijzen) of laat de helper een foto nemen. Bij vragen kunnen jullie steeds videobellen via Whatsapp, Skype of Facetime.

7. Voor eten en drinken zorgen (F&B Manager)

Op een lege maag kan je niet bouwen. Een Food en Beverage Manager is dus zeker meer dan welkom. Beschouw het als een luxe dat je je voetjes onder tafel kan schuiven en een flinke maaltijd voorgeschoteld krijgt. Of vraag om je een snelle lunch of tussendoortje te brengen. Dank u mama voor al het lekkere eten 🙂

8. Op de kinderen passen

Laten we eerlijk zijn, een werf is geen speelruimte. Zelfs als wil je graag je kinderen tonen hoe planken zagen en vijzen,  je verliest er veel tijd mee en een werf is verre van veilig voor een kind. Terwijl de kinderen in goede handen zijn, kunnen jullie het nodige doen op de werf.

9. Verhuizen

Als je in dit stadium bent aangekomen, heb je een al hele (ver)bouwweg afgelegd.  Velen zullen graag komen helpen bij definitieve intrek in jullie huis.  Zorg dat zoveel mogelijk is ingepakt en klaarstaat om te verhuizen. Plan welke meubels waar moet komen in het nieuwe huis, en wat in welke kasten moet komen, zodat je meteen kan antwoord wanneer iemand het vraagt.  De verhuizers komen verhuizen, niet je woning inrichten of kasten indelen.

 

Leave A Reply