Welke diameter haakse slijper moet ik kiezen

0

In hoofdzaak zijn er 2 diameters van haakse slijpers

  • 125 mm
  • 230 mm

Er bestaan andere diameters, zoals bijvoorbeeld 115mm (geschikt voor hobbywerk) of 150mm (voor gespecialiseerd werk), maar blijf er vanaf voor doe-het-zelf werk. Let op goed op bij promoties dat je zeker 125mm of 230mm koopt.

Wat koop je nu best, een 125mm of 230mm haakse slijper?

125mm

De haakse slijper van 125mm kan je gebruiken voor alle kleine en middelgrote slijpwerken, voor alle materialen. De machine is compact en handig in gebruik. Dit is een echt all-round slijptoestel. Dit toestel kan je eenvoudig met 1 hand bedienen.  Afvoerbuizen met grotere diameter met een slijper van 125mm doorzagen langs de omtrek.

230mm

De grote broer, een haakse slijper van 230mm gebruik je voor grotere werken, als je bijvoorbeeld een volledig huis gaat strippen en renoveren. Of zelf gaat bouwen.  Denk aan het doorslijpen van dik ijzer of het uitslijpen van inbouwdoosjes van schakelaars/stopcontacten voor elektriciteit.  Ook voor het diep slijpen van baksteen, snelbouwsteen, etc.  Maar, een toestel van dit formaat, weegt flink, heeft veel macht en kan je dus bijgevolg niet met 1 hand bedienen.

Conclusie

Een haakse slijper van 125mm is het perfecte basistoestel om in huis te hebben. Indien nodig kan je aanvullen met een van 230mm voor zwaardere werken.